Interactieve documenten 2.0.0

Voor interactieve documenten worden losstaande updates uitgevoerd. Deze kunnen samenvallen met een minor of major release voor iProva, maar het kan ook een losstaande update zijn. Dit geldt zowel voor iProva on-premise als voor iProva SaaS.

Enkele keren per jaar brengen we een major update voor interactieve documenten uit. In deze updates introduceren we nieuwe mogelijkheden en zorgen we ervoor dat al bestaande functionaliteiten nóg gemakkelijker en beter werken. Ook zorgen we er in deze updates voor dat interactieve documenten technisch ‘bij de tijd’ blijft.

Benieuwd naar wat er nieuw is in interactieve documenten 2.0.0? Je leest het op deze pagina.

Vernieuwde editor

De editor voor interactieve documenten is compleet vernieuwd en behoorlijk veranderd. Het bewerken van een document is overzichtelijker geworden door de ‘filmrol’ aan de linkerkant van het scherm. Hierin worden alle blokken van het document getoond in de volgorde waarin ze aan de gebruiker getoond worden. Selecteer je links een blok dan zie je rechts de inhoud van het blok en kun je de inhoud ook direct bewerken.

Verplaats blokken door te slepen

De structuur van een document kun je eenvoudig aanpassen door blokken te slepen. Ook binnen een ‘uitklappaneel’ of een blok met ‘meer informatie’ kun je de volgorde van blokken veranderen door ze te verslepen. Een blok verwijderen uit de filmrol doe je door deze naar links in de prullenbak te slepen.

Wijzigingen eenvoudig ongedaan maken

Wijzigingen die je tijdens een bewerkingssessie hebt gedaan kun je ongedaan maken. Met de undo-knop kun je stapsgewijs wijzigingen terugdraaien. Met de redo-knop kun je stappen na het ongedaan maken weer uitvoeren als je tussentijds geen handmatige wijziging hebt doorgevoerd.

Voorbeeldweergave

Tijdens het bewerken van een document wil je kunnen beoordelen of het document er zo uit ziet zoals je verwacht. Zeker bij het gebruik van interactieve elementen is het prettig om het gebruik er van echt te ervaren. Dit kan nu zonder de bewerkingssessie te beëindigen. Hiervoor klik je op ‘Voorbeeld’. Je kunt dan direct ervaren hoe het blok zich gedraagt terwijl je het nog aan het bewerken bent. In de voorbeeld-modus wordt automatisch het blok getoond dat je op dat moment aan het bewerken bent.

In de voorbeeldweergave kun je het document bekijken zoals het op een desktop getoond wordt of zoals het er op een mobiel uit ziet. Zo kun je documenten die vaker op een mobiel apparaat geraadpleegd worden optimaliseren voor de beoogde doelgroep.

Dynamische inhoud door gebruik van keuzeknoppen

Met de keuzeknop introduceren we naast de nieuwe editor compleet nieuwe functionaliteit. Met een keuzeknop kun je in een document gebruikers een keuze laten maken door op een knop te klikken. Op basis van de gemaakte keuze wordt in het document bepaalde inhoud wel of niet getoond.

Dit is een krachtig middel om informatie voor verschillende situaties in één document te beheren. De gebruiker wordt daarentegen juist geholpen doordat deze alleen die informatie te zien krijgt die men op dat moment voor de actuele situatie nodig heeft.

Zo kun je bijvoorbeeld een BHV-plan voor meerdere locaties in één document maken. Je zorgt er voor dat iedere lezer altijd de algemene delen ziet en alleen de bijzondere gegevens voor de locatie waar de lezer werkt.

Of bijvoorbeeld een medisch protocol voor zowel mannen als vrouwen en voor kinderen, volwassenen en ouderen. De gebruiker geeft aan voor welke situatie het document geraadpleegd wordt en krijgt alleen relevante informatie te zien.

Voor ieder blok in een document kun je aangeven in welke situatie deze getoond moet worden. Dit geldt ook voor keuzeknoppen zelf. Hierdoor kun je ook getrapte keuzes aanbieden zoals in een beslisboom. Verder het is ook mogelijk om blokken alleen te tonen bij bepaalde combinatie van keuzes welke op verschillende plekken in een document gemaakt worden. Kortom, dit geeft veel mogelijkheden om gebruikers te helpen om alleen relevante informatie voor hun actuele situatie te zien.

Aan de slag!

De vernieuwde editor is live, dus je kunt direct aan de slag. Om je snel op weg te helpen hebben we een online training voor je gemaakt. Hierin maken we je snel wegwijs in de nieuwe functionaliteiten.

© Infoland B.V. 1998-2018